Menu

O WSZYSTKIM I O NICZYM

WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ MAMY

j8-8

Robiłam je pierwszy raz i tak naprawdę dla spróbowania, jak wyjdą, plan był taki, że później zrobię jeszcze raz, już na wigilię. Ale wyszły takie, że nie trzeba ich poprawiać, właśnie się mrożą i czekają na Wigilię :) wyszły naprawdę pyszne, może jak na pierwszy raz troszkę za grube ciasto, ale i tak jestem z siebie bardzo dumna ;) Dodatkowo jestem dumna, że zrobiłam je ręcznie.

Farsz:

1 kg kapusty

10-15 suszonych grzybów

3-4  cebule

2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Kapustę gotowałam z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem 3-4 godziny. Zostawiłam na noc. Na patelni zeszkliłam cebulę, kapustę z grzybami pokroiłam, dodałam cebulę.

Ciasto:

1 kg mąki

2-3 łyżki ciepłej wody (ilość zależy od konsystencji ciasta)

3 jajka

pół łyżeczki soli

Ciasto wyrabiamy ok. 10 min.

Następnie lepimy pierogi. Z tej ilości ciasta wyszło mi ok. 65 pierogów. Gotowałam je w osolonej wodzie ok. 5-6 min. od ich wypłynięcia na wierzch. Po ostygnięciu przełożyłam do woreczków i zamroziłam, oczywiście po wcześniejszej degustacji :p

Odliczam dni do ukochanych Świąt!!! :-)

15322612_1287088118016930_2022345793_o

15310791_1287088621350213_1361030342_o1

15302281_1287089678016774_277815172_o

15369751_1287087411350334_521006064_o1

15311589_1287093798016362_333608163_o

15368783_1287092961349779_723665102_o

 

 

OBŁĘDNE CIASTO CZEKOLADOWE

j8-8

Jest to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam w ostatnim czasie. Skorzystałam z tego przepisu z bloga „Gotuję bo lubię”. Zaciekawiło mnie, że ciasto zrobione zostało z czerwonej fasoli z puszki. A dodatkowym plusem jest fakt, że do ciasta nie dodaje się mąki.

Zamiast cukru dodałam zmiksowane daktyle i od ich zmielenia właśnie zaczęłam przygotowanie tego deseru.

Czyli: miksujemy daktyle z odrobiną wody, następnie czerwoną fasolkę z puszki (2 puszki) płuczemy na sitku i również miksujemy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy
2 banany, 4 jajka, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 4 łyżki oleju kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy. U mnie w cieście znalazły się kawałki fasolki, bo niektóre się do końca nie rozgniotły, myślałam, że to popsuje smak i wygląd ciasta, ale nic z takich rzeczy się nie stało. Piekłam 60 min. w 180 stopniach.

Ciasto wyszło niesamowite!

Na pewno będzie gościć w mojej kuchni bardzo często, chociaż nie wiem czy to wyjdzie na dobre mojej figurze :)

Polecam i smacznego :)

 

15126232_1270027153056360_309612089_o

HUMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

j8-8

Aromatyczny, delikatny i wyrazisty w smaku – tak właśnie smakuje humus z dodatkiem suszonych pomidorów, bazylii, kminku i ostrej papryki!

Humus, przygotowujemy tradycyjne z dodatkiem pasty tahini, kminku i czosnku. Do tak już przygotowanej pasty, dodajemy ok. 10 suszonych pomidorów, suszonej bazylii i ostrej papryki. Wszystko dokładnie miksujemy i gotowe!

Taką pastę z cieciorki można zajadać z warzywami, posmarować pieczywo (to doskonała alternatywa na kanapki, zamiast sera czy wędliny), czy tak jak ja, zajadać z kawałkami macy. Każde z tych rozwiązań jest pyszne :)

Smacznego!

15133910_1270028346389574_1173233553_o

SAŁATKA Z TORTELLINI

j8-8

Pożywna, ale nie za ciężka kolacja??? Bardzo proszę! Sałatka z tortellini, dzięki dodaniu tych pierożków - sałatka jest bardziej konkretna.

Świeży szpinak, kapusta pekińska, żółta papryka, ser feta, tortellini i przyprawy (bazylia, pieprz cayenne).

Pyszna sałatka gotowa! :)

15152945_1270026773056398_444454816_o

 

KRUCHE - ORZECHOWE

j8-8

Ciasteczka! Tak, no przecież coś słodkiego musi być :) Ciasto przygotowałam jak na słodkie pieguchy, których przepis znajduje się u mnie na blogu, w zakładce ciasteczka. Tym razem jednak do ciasta dodatkowo dodałam pokruszone herbatniki. Uformowane ciasta obficie obsypałam orzeszkami ziemnymi. Piekłam ok. 15-20 min. w 180 stopniach.

Smacznego! :-)

15060236_1259643800761362_1628877026_o

15034332_1259642484094827_1590738449_o

© O WSZYSTKIM I O NICZYM
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci