Menu

O WSZYSTKIM I O NICZYM

FRANCUSKIE A'LA JAGODZIANKI

j8-8

Tym razem ciasto francuskie w wersji na słodko. Z dodatkiem borówek amerykańskich, które wyglądają i smakują w tych ciasteczkach jak jagody. 

Przepis jest naprawdę banalnie prosty. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dużą szklanką kółka. Ja kupuję ciasto francuskie w rozmiarze xxl, więc z mojej porcji wyszło ok. 10-12 pierożków (resztę ciasta, które zostało zamroziłam). 

Dodatkowo przygotowałam jedno rozbełtane jajko. Na każdy krążek ciasta wyłożyłam ok. 4-5 borówek (w zależności od ich wielkości). Brzeg posmarowałam jajkiem i skleiłam jak pierogi. I tak z każdym krążkiem. Następnie posmarowałam wszystkie żółtkiem i posypałam cukrem. Ciasteczka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min. aż stały się złociste.

Ps. Zapomniałam je nakłuć, więc u mnie sok wyleciał na zewnątrz, ale nie jest to żaden problem.

Słodka przekąska gotowa! Smacznego :)

 

14139238_1193100670749009_311348088_o

14151874_1193100890748987_2062686423_o1

 

 

 

 

LEMONIADA

j8-8

Ostatni weekend wakacji był cudowny! :-) Pogoda dopisała! Jak rzadko :) Na ten upał przygotowałam lemoniadę. Do dzbanka wycisnęłam 2 cytryny, dodałam miętę i wodę lekko gazowaną. Obowiązkowo kostki lodu :) Im bardziej schłodzone tym lepsze :)

Smacznego!

14163891_1191301457595597_1400076495_o

14163698_1191301840928892_313199914_o

14139378_1191301637595579_1956749403_o

 

 

 

 

 

LECZO Z CUKINI

j8-8

Jak zrobić leczo z minimalnej ilości składników, żeby wyszło dobre? oto przepis :-)

Składniki:

  1. cukinia
  2. kukurydza w puszce (pół puszki)
  3. ciecierzyca w puszce (pół puszki)
  4. 2-3 parówki
  5. 1 kotlet mielony (jeżeli macie pod ręką)
  6. kartonik przecieru pomidorowego
  7. przyprawy: pół kostki rosołowej, suszona bazylia, pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma, czosnek granulowany, koperek (świeży, ale mrożony)
  8. na wierz ser feta
  9. ryż brązowym

Przygotowanie:

Całe danie przygotowałam w nietypowym naczyniu bo w woku, na początku myślałam, że jednak nie był to dobry pomysł, ale grubo się myliłam.

Cukinie obrałam i pokroiłam w kostkę (dostałam bardzo dużą cukinię więc drugą połowę zamroziłam, tutaj jej już nie obierałam, taką kosteczkę używam często do zup). Najpierw szybko ją usmażyła na oleju kokosowym, a następnie dusiłam w niewielkiej ilości wody wraz z wymienionymi wyżej przyprawami. Gdy cukinia zmiękła, dodałam kukurydzę i cieciorkę. Dusiłam jeszcze ok. 5- 10 min. Po tym czasie dodałam przecier pomidorowy, pokrojone w plasterki parówki i pokrojonego w kosteczkę kotleta mielonego. Wmieszałam wszystko dokładnie i trzymałam na ogniu jeszcze 5 min.

W międzyczasie w osobnym garnku ugotowałam brązowy ryż.

Na wierzch leczo ułożyłam kawałeczki sera feta.

Szybkie, pożywane i bardzo smaczne! 

 

14087342_1187663304626079_1406436718_o

14123949_1187663904626019_27595281_o

14087508_1187664787959264_1825098039_o

14123619_1187665127959230_1885956963_o

 

14151677_1187665337959209_35684921_o

14152212_1187665687959174_467705839_o

 

 

 

 

 

 

 

PRZEZNACZENI

j8-8

14037401_1179474732111603_1038341138_o

Najnowsza książka Katarzyny Grocholi "Przeznaczeni". Powiem tak, jestem wielką fanką samej pisarki, ale jej stylu pisania już nie do końca... Pani Grochola, to trzeba przyznać ma specyficzny charakter pisania.

Książkę pożyczyła mi koleżanka, stanęła na początku i nie mogła dalej przez nią przejść, powiedziała że na początku dla niej jest zbyt pogmatwana, za dużo się w niej plączę.

Ale jakoś mnie to nie zniechęciło, pożyczyłam i zaczęłam czytać. Faktycznie, początek jest może troszkę zagmatwany, ale ja go się już przebrnie to dalej książka jest świetnie napisana tzn. czyta się ją łatwo, z przyjemnością :)

Koniec książki mnie zaskoczył. Spodziewałam się trochę innego zakończenia, ale wrażenia bardzo pozytywne!

Co prawda, żeby dobrnąć do ostatniej strony, kilka stron przerzucałam bez czytania, ponieważ mąciły mi w głowie. Za bardzo nie wiedziałam do której postaci autorka nawiązuje, a cały teks nie wpływał zbytnio na to co będzie się działo dalej, to bardziej coś na temat duszy.. trudno też mi powiedzieć dokładnie.

Ale całokształt całej książki oceniam bardzo wysoko i polecam! Warto ją przeczytać! Daję dużo do myślenia :)

Jeszcze na koniec napiszę wam, o czym ona jest :-)

"Olin jest rozchwytywaną autorką  kryminałów. Ma wszystko: pieniądze, sławę, sukces, jest nawet zakochana. Problem w tym, że nie do końca szczęśliwie. Od wielu lat ma romans z żonatym facetem. Historia jakich wiele: ona kocha jego, on kocha tylko ją, no ale żona, dzieci…

Gabrysia pracuje w kasynie. Każdego dnia obserwuje ludzi, którzy wygrali albo przegrali. Sama jest nieufna i żyje na uboczu. Aż do momentu, gdy – przypadkiem – spotyka Mateusza.

Mateusz jest zdolnym grafikiem i beztroskim singlem. Ma pieniądze i kobiety. Pieniądze co prawda pożyczył swojemu przyjacielowi Kubie, ale kobiet w jego życiu nie brakuje – pojawiają się i znikają. Wszystko się zmienia, gdy spotyka Gabrysię. Ta kobieta to dla niego tajemnica, którą musi rozwikłać.

Kuba jest alkoholikiem. Niepijącym. W poszukiwaniu lepszego jutra wyrusza do Stanów Zjednoczonych. Pożyczone od Mateusza pieniądze błyskawicznie trafiają w ręce Jurka (zwanego Jerrym), polskiego emigranta, który w Ameryce dorobił się synów i  kolejnych żon, a także paru szemranych interesów, na których nieustannie ma nadzieję się dorobić.

 Historie wszystkich bohaterów zbiegają się w kulminacyjnym punkcie. Jedni otrzymają szansę od losu, inni tę szansę bezpowrotnie stracą…"

 

 

 

KARKÓWKA BEZ GRILLA

j8-8

Zostało mi trochę karkówki z ostatniego weekendowego grillowania. Szkoda, żeby się zmarnowało. Mięso było już przyprawione (przyprawy do grilla, czosnek, pokrojone 2 cebulki, pieprz, sól) 

Mięso usmażyłam na patelni, do tego ugotowałam brązowy ryż. Podałam z sosem tzatziki (starte ogórki, ser feta, jogurt naturalny i pieprz, jeżeli ktoś woli bardziej słone to oczywiście sól).

Smacznego! :-)

14060443_1185782184814191_575835687_o1

 

14074598_1185781954814214_304801226_o

 

 

 

© O WSZYSTKIM I O NICZYM
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci