Menu

O WSZYSTKIM I O NICZYM

KANAPKI Z PASTĄ Z CIECIORKI NA DRUGIE ŚNIADANIE

j8-8

Bardzo polubiłam humus oraz wszelkie pasty przypominające jego skład i konsystencję.

Dzisiaj przygotowałam pastę z dodatkiem suszonych pomidorów. Ciecierzycę miksujemy z sezamem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Ta pasta zawiera akurat dość mało składników, ale przecież za każdym razem możemy ją modyfikować. Posmarowany pastą chlebek, posypałam szczypiorkiem i udekorowałam czerwoną papryką.

Smacznego :)

17273141_1399082453484162_337062506_o

KULKI MOCY Z AMARANTUSEM I MASŁEM ORZECHOWYM

j8-8

Kulki zawierające w sobie prawdziwą moc :) Moc, dobrych i zdrowych składników.

Jak je zrobić: Suszone daktyle zmiksowałam z odrobiną wody, następnie masę przełożyłam do miski i dodałam ekspandowany amaratus (pół opakowania), 2 duże łyżki masła orzechowego, garść żurawiny, 3 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie połączyłam m składniki. Gdy masa będzie za sucha, dodajecie odrobinę wody. Wtedy masa na pewno się będzie doskonale kleić.

Uformowane kulki obtaczałam w czarnym i jasnym sezamie, wiórkach kokosowych i kakao.

Przed konsumpcją :) wstawiłam do lodówki na godzinkę.

Super przekąska na drugie śniadanie lub idealne po treningu :)

Smacznego!

 

17236989_1399085200150554_787718791_o

MAKARON ZE SZPINAKIEM, BAZYLIOWYM PESTO I TUŃCZYKIEM

j8-8

Pyszny w smaku, prosty w wykonaniu makron ze szpinakiem, bazyliowym pesto i tuńczykiem.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu (użyłam razowego),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • pół kostki sera feta,
  • pęczek bazylii (ok. 10-15 listków),
  • garść pestek dyni i słonecznika,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach,
  • 1 kulkę sera mozzarella,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, sos sojowy, słodka papryka i kurkuma.

Makron gotujemy według opakowania. Szpinak podsmażamy na patelni, z dodatkiem sera feta
i przypraw. Pesto przygotowujemy z bazylii, pestek dyni i słonecznika, oliwy, (jeżeli macie ochotę dodajcie ser). Przygotowane pesto, ugotowany makaron i odsączonego z zalewy tuńczyka dodajemy do szpinaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierz układamy kosteczki sera mozzarella.

Smacznego! :)

 

17236847_1399084120150662_300882737_o

WARZYWNE PLACUSZKI I KULKI Z INDYKA

j8-8

Warzywne placuszki przygotowałam z batatów, cukinii, marchewki, cebuli, koperku, szpinaku, soczewicy i przypraw.

Bataty obrałam i ugotowałam, ugniotłam na piure. Marchewkę i cukinię starłam na tarce o grubych oczkach (cukinię przed starciem dobrze odcisnęłam z wody). Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni. Do wszystkich składników dodałam czerwoną soczewicę, koperek, pokrojony szpinak, jajko, i przyprawy (sól, pieprz cayenne, kurkuma, słodka papryka, oregano, carry, czosnek granulowany). Wszystko dokładnie wymieszałam i uformowałam placuszki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem kokosowym.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a później w 210  (około 40 - 45 min.)

 

17142475_1389772764415131_1150086496_o

Kulki z indyka przygotowałam z dodatkiem czerwonej soczewicy, jajka, bułki tartej oraz musztardy i sosu sojowego. No i oczywiście ulubionych przypraw.

Połowę przygotowanych kulek obtoczyłam w czarnym sezamie.

Piekłam ok. 30 min. - 210 stopni.

 

17176122_1389775927748148_2048593579_o

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© O WSZYSTKIM I O NICZYM
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci