Menu

O WSZYSTKIM I O NICZYM

CZEKOLADOWE BROWNI Z ORZECHAMI I RODZYNKAMI

j8-8

Coś słodkiego na weekend? Polecam wam przygotowanie tego ciasta. Zazwyczaj robię go bez żadnych dodatków, ale tym razem postanowiłam przyrządzić go z orzeszkami ziemnymi (ostatnio dodaje je praktycznie wszędzie) oraz z rodzynkami.

Składniki jakich potrzebujemy:

  1. pół kostki masła,
  2. 4 łyżki mąki pszennej,
  3. 3 jajek,
  4. tabliczkę gorzkiej czekolady min. 80%,
  5. 2 łyżki kakao,
  6. 150 g. daktyli,
  7. pół szklanki wody,
  8. pół szklanki orzeszków ziemnych,
  9. 2 garści rodzynek.

Zaczynamy od rozdrobnienia daktyli. Rozpuszczamy je w garnku z wodą, która podgrzewamy, następnie dodajemy połamaną czekoladę i kakao, a następnie pokrojone w kawałki masło. Energicznie mieszkamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na bok.

W oddzielnej misce ubijamy na puszystą masę jajka, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie łączymy i powoli dodajemy masę czekoladową. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min. (tak naprawdę zależy od konsystencji jaką wolicie, jeżeli lubicie, jak ciasto jest bardziej ścięte to trzymajcie dłużej ok. 5-10 min.).

Gdy ostygnie, pokrójcie w mniejsze kawałki i zajadacie :)

Smacznego weekendu!

 

14456741_1214688965256846_1532283261_o

14423715_1214688441923565_519255608_o

14453922_1214688088590267_134137304_o

14454012_1214687431923666_1904845850_o

14456889_1214686911923718_1346684316_o

14423720_1214686451923764_166519228_o

14455699_1214686128590463_849463639_o

14456748_1214685671923842_1037753012_o

14456847_1214683011924108_684089015_o

14466946_1214681918590884_1747566493_o

 

 

 

 

JAK ZROBIĆ SOS DO SPAGHETTI?

j8-8

U mnie spaghetti gości na talerzach bardzo często. Po pierwsze bardzo lubimy to danie, jest pyszne, pożywne i szybkie do zrobienia!

Do przygotowania klasycznego sosu do spaghetti - potrzebujemy:

  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • passata pomidorowa (w butelce),
  • pół kg. mięsa mielonego (jakie lubicie najbardziej),
  • przyprawy: świeża bazylia, suszone oregano, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa do mięsa mielonego.

Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojony i czosnku. Do cebuli  i czosnku dodajemy mięso i smażymy, dodajemy przyprawy (oprócz świeżej bazylii). Gdy już mięso będzie dobrze podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze jakieś 5-10 min. na małym ogniu.Pod koniec gotowania dodajemy bazylię.

Sos gotowy :) Smacznego!

 

14466274_1214029995322743_1727452707_o

14424079_1214028821989527_914679139_o

 

 

 

 

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z MARCHEWKI I PASTERNAKU

j8-8

Dzisiaj astronomiczna jesień, więc zupa w sam raz na pogodę za oknem i chorobę, jeżeli kogoś dopadła bo dzięki odpowiednim przyprawom doskonale rozgrzewa.

Do jej przygotowania potrzebujemy tylko marchewki i parsternaka bądź pietruszki (oczywiście pasternaku używamy mniej niż marchewki, żeby nie zdominował całej zupy). Warzywa gotujemy, gdy będę już miękkie miksujemy je blenderem. Następnie dodajemy po pół łyżeczki curry, pieprzu cayenne, papryki słodkiej i kurkumy.

Pyszna, rozgrzewająca zupa-krem gotowa! :)

 

14407902_1213067725418970_2130112419_o

MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM, PAPRYKĄ, MARCHEWKĄ I PASTERNAKIEM

j8-8

Kolejna wersja makaronu ryżowego. Tym razem z papryką (czerwoną i zieloną), brokułem, marchewką i pasternakiem. Do tego kurczak i makaron. Wyszło ciekawie, kolorowo i pysznie :)

Do przygotowania dania potrzebujemy:

1-2 piersi z kurczaka, 1 paprykę czerwoną i 1 zieloną, 4-5 mrożonych różyczek brokuła, 1 marchewkę, 1 pasternaka, paczkę makaronu ryżowego, przyprawy: kurkuma, pieprz, oregano suszone, czosnek suszone, rozmaryn suszony, sos sojowy.

Z marchewki i pasternaka wykroiłam wstążki za pomocą obieraczki. Brokuły przelałam wrzątkiem i pokroiłam w mniejsze kawałki. Papryki  pokroiłam w kostkę.

Kurczaka pokroiłam  w kostkę i usmażyłam na oleju kokosowym. Następnie dodałam marchewkę i pasternak oraz przyprawy. Dusiłam około 5 min. Dodałam resztę warzyw. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy. Gdy warzywa były już miękkie (warzywa pozostały nadal lekko chrupiące) dodałam makaron. Dokładnie wymieszałam.

Smacznego!

14407835_1212285325497210_1957612779_o

14438809_1212285868830489_408059389_o

14407955_1212287928830283_989614923_o

 

 

 

 

 

 

 

 

MAKARON Z PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI

j8-8

Ostanie podrygi lata, a ja leże chora...postanowiłam zrobić szybki makaron z pesto, z dużą ilością bazylii i czosnku (co prawda za bardzo katar nie pozwala mi normalnie czuć, ale zapachy bazylii i czosnku przebiły się do mojego nosa doskonale) i suszonymi pomidorami :) Pesto przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu, więcej czasu nie potrzebujemy!

Składniki do pesto:

1. duża garść listków bazylii

2. 2 łyżki pestek słonecznika

3. 4-5 łyżki startego żółtego sera

4. 3-4 ząbki czosnku (w zależności ile chcecie)

5. łyżka oliwy

6. odrobina suszonego oregano

7. pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mielimy na gładką konsystencję i pesto gotowe. W międzyczasie kroimy około 4-5 suszonych pomidorów.

Gotujemy makaron, u mnie były to penne, odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą (dlatego też makaron ma być ugotowany al dente), następnie wrzucamy go do garnka w którym się gotował i dodajemy pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy suszone pomidory. Podałam z kawałkami oliwek czarnych i odrobiną startego sera.

Smacznego :)

14438905_1211999382192471_1994151251_o

 

14393232_1211999305525812_1486205653_o

14393363_1211999192192490_534990728_o

14393785_1211999065525836_1806197570_o

14424016_1211999435525799_126849315_o

14274297_1211999482192461_1005182738_o

14423807_1211998925525850_848438881_o

14375238_1211998815525861_1475689397_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© O WSZYSTKIM I O NICZYM
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci